MY CREW

Photoshop Tutorial

Haa tudiaa... setelah sekian lama x update entry.. hehe.. ary niey sham-inn nk rasa nk buat tutorial photoshop cket psal nk bagi muka anda sekalian xde jerawat secara senang.. hehe.. maaf la kalo xperfect.. sbb my first tutorial kn.. hehe...

Haa mula2 cam biasa la.. Open gambar korang dulu seperti tertera..

Yang second lak korang duplicate layer td mcm kt bwh.. atau pn tekan ctrl+j..



Yang ke-3 lak... korang amek filter + blur + gaussian blur.. dalam kes niey sham-inn gunakan sampai agak2 dah ilang jerawat 2.. hehe... (dalam pemprosesan ini, anda mestilah click pada
layer yang anda copy seperti di bawah, biru,...)

ok..? ade masalah..? hehe.. ok seterusnya korang perlu add layer mask mcm gambar di bawah 
(kotak yang dimerahkan)....


ok dah..? hehe... yang ke-5 lak.. korang bleyh tekan image + adjustment + invert.. ataupn dgn ringkasnya ctrl+i... gambar akn kembali kepada asal.. hehe.. 
dan juga korang pnye layer mask dah bertukar ke colour hitam..

dan finaly... korang select brush tool dan foreground colour
msetilah digunakan colour putih yer...

Dan seterusnya korang bleyh la gunakan brush tadi untuk cleankan muka anda yer..hehe...
seperti gambar dibawah... juga diingatkan supaya menggunakan 
brush tersebut mengikut kesesuaian pada muka.. 
maksudnya gunakan brush diameter 
dan hardness yang kurang apabila ditempat
yang susah...


Final Image

Gambar Asal

tips : korang bleyh ilangkan jerawat tegar or besar 2 dengan menggunakan clamp tool yer..
mcm tempat yang bertanda merah tu.. tekan alt + click mouse tmpt yg xde jerawat..
kemudian klik di tempat berjerawat..

p/s : korang rasa cmna gambar iklan-iklan pencuci muka tue buat.. haaha... -SN

10 ulasan:

CahayaCintaIlahi berkata...

wah cmtu je ke
camni nak edit la
tapi tak reti gune ni
huhu tanx for sharing

HATYCIKNUURUL berkata...

woahh,cntek!,.eh,ensem,.kakaka,..
aah la sham-inn,iklan2 kt tibi tu gne phtoshop la gamaknyerr,sbb bkn sume prduk ssuai ngn kulit kn,.promosi kne mntap!,.hehe,.
nice entri,tq for sharing,.

s0ggyBloggErs berkata...

cahaya : hehe.. leyh try dlu yer.. sng jer...

nuurul : heehe.. welcome2.. cube lah yer... simple jer step2 niey.. xphm tanyer..

Cik Reena Tan berkata...

perghh~ iklan kt tv mesti tipu camni kan kan.. hahaha!

CikTomyam berkata...

auwww...gebu dan licin gituu..hahaha

s0ggyBloggErs berkata...

reena : haaha.. ntah ler.. tp lau besh leyh la try ea.. hehe...

cik tomyam : hehe.. trick2 photoshop kn.. mcm2 leyh buat.. hehe..

Warna Warni Kehidupan berkata...

hahaha halusssssssss je

s0ggyBloggErs berkata...

warna warni : heehe... cube2 try wt.. sng jer...

Haw berkata...

Oo! ini teknik hilangkan jerawat ke.. sungguh berkesan.. hehe!

s0ggyBloggErs berkata...

haw : heehe... asanya bro g cekap photoshop kn..? hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...